Share Button

ABC PROJEKTOWANIA

Jeśli chcemy, aby nasza kuchnia była funkcjonalna, trzeba ją dobrze zaprojektować, a więc dokładnie przemyśleć. Na czym oprzeć te swoje przemyślenia i czym się kierować, aby nie popełnić kardynalnych błędów?

Za każdym wnętrzem stoi mnóstwo decyzji, które należy podjąć, aby uzyskać zamierzony efekt. W cyklu „ABC projektowania” podrzucę Wam kilka wskazówek i wiedzę w pigułce, które pomogą podjąć właściwe decyzje oraz zwrócą uwagę na kwestie, wymagające zastanowienia.

Kuchnia to temat rzeka…więc będę go przedstawiać po kawałku, aż złoży się w całość, jak puzzle.  Dzisiaj krok pierwszy, czyli jej rozplanowanie tzw. układ wnętrza: co, gdzie umieścić i dlaczego.

Od czego zacząć?

RZUT KUCHNI

Od pomiaru. Weź kartkę papieru (najlepszy byłby milimetrowy) i nanieś wszystkie ściany, tak jakbyś rysował po linii podłogi oraz oznacz je, jako A, B, C i D. Zaznacz okna i drzwi oraz zwymiaruj – w rzucie z góry będziemy widzieć ich szerokości oraz umiejscowienie na ścianie wraz z odległościami od ich załamań.  Oznacz wszystkie załamania ścian, wnęki itd. Otrzymasz tzw. rzut z góry, który jest podstawą do rozplanowania mebli i stref kuchennych.

OKNA I DRZWI

Zastanów się, czy chcesz, o ile jest taka możliwość, przenieść drzwi w inne miejsce. A może je zlikwidować, albo  zamienić na drzwi przesuwne (pamiętaj, że takie drzwi potrzebują skonstruowania w ścianie specjalnej kieszeni, istnieje więc konieczność konsultacji z wykonawcą i ewentualnych prac przygotowawczych już w pierwszym etapie projektu i remontu).

Oraz czy w grę wchodzi zmiana rozmieszczenia okien oraz ich wymiary. W blokach lub domach szeregowych będzie to raczej niemożliwe, ale w domu jednorodzinnym jak najbardziej. Zyskujemy wówczas ogromną swobodę w aranżacji kuchni. I muszę przyznać, że zazwyczaj z tej swobody korzystam, kiedy projektuję wnętrze domu odpowiednio wcześnie, przed rozpoczęciem budowy. Najczęściej w wyniku projektu wnętrza i jego ostatecznego kształtu, zmianie ulega wielkość okien, ich rozmieszczenie, a nawet ilość w stosunku do projektu wyjściowego.

ŚCIANY

Czy chcesz wprowadzić zmiany w rozkładzie ścian np. aby kuchnia była otwarta na salon. Lub odwrotnie, czy chcesz ją częściowo przysłonić np. za pomocą niskiego murku lub ścianki działowej.

KUCHNIA OTWARTA, PÓŁOTWARTA  CZY ZAMKNIĘTA

To jedno z pierwszych pytań, które należy sobie zadać i już częściowo udzielamy sobie odpowiedzi poprzez decyzje dotyczące drzwi i ścian. Należy pamiętać, ze kuchnia zamknięta wymaga większej powierzchni, minimum to 10-12 m2. Kuchnia otwarta natomiast może być mniejsza i poprzez połączenie z salonem pozwala nam uzyskać efekt większej przestrzeni, co ma niebagatelne znaczenie szczególnie w niewielkich mieszkaniach. Z własnego doświadczenia wiem, że wadą kuchni otwartej jest hałas z urządzeń kuchennych dochodzący z kuchni do salonu, zapachy oraz od razu widoczny bałagan, który narzuca wymóg utrzymywania ciągłego porządku na blacie. Rozwiązaniem pod kątem widoczności bałaganu może być kuchnia częściowo otwarta, w której przysłaniamy najbardziej newralgiczne miejsca w kuchni. W jaki sposób?

– jeśli mamy lub planujemy wyspę lub półwysep – podnosimy część frontową wyspy, przysłaniając w ten sposób widok z salonu,

kuchnia, projekt kuchni, aranżacja kuchni, jak zaprojektować kuchnię

 

– umieszczamy blat lub barek na granicy kuchni i salonu – ponieważ jest wyższy, niż poziom reszty blatów, przesłoni robocze strefy kuchni,

kuchnia, projekt kuchni, aranżacja kuchni, jak zaprojektować kuchnię

 

-decydujemy się na przesuwne drzwi – otwieramy je na co dzień, natomiast kiedy mamy gości, lub potrzebujemy spokoju, możemy je po prostu zamknąć.

kuchnia, projekt kuchni, aranżacja kuchni, jak zaprojektować kuchnię

ścianka działowa – niska lub od podłogi do sufitu, również szklana lub łączona. Od strony kuchni możemy ustawić przy niej stół, a od strony salonu np. TV.

kuchnia, projekt kuchni, aranżacja kuchni, jak zaprojektować kuchnię

kuchnia, projekt kuchni, aranżacja kuchni, jak zaprojektować kuchnię

INSTALACJE

Rodzaj i ilość sprzętów determinuje ostateczny kształt instalacji w domu.

Zastanów się, jakie urządzenia kuchenne, chcesz mieć w swojej kuchni i stwórz sobie listę, tak aby o niczym nie zapomnieć. Za urządzeniami stoją instalacje i ich ostateczna forma, więc wszelkie przeoczenia oznaczają późniejsze przeróbki, które są zazwyczaj kosztowne.

W kolejnym wpisie omówię zasady rozmieszczenia instalacji elektrycznej i wod-kan w kuchni, oraz  najczęściej popełniane błędy.

Podstawowe sprzęty to:

  • chłodziarko- zamrażarka
  • piekarnik
  • zmywarka
  • zlewozmywak
  • płyta grzewcza
  • okap

Lista ta może być jednak dużo bardziej rozbudowana:

  • kuchenka mikrofalowa
  • ekspres do kawy (do zabudowy)
  • lodówka z kostkarką do lodu (wówczas potrzebne jest łącze wodne)
  • piekarnik parowy
  • szuflada do podgrzewania naczyń
  • młynek do odpadów
  • filtr odwróconej osmozy
  • chłodziarka do wina
  • dodatkowa zamrażarka
  • płyty grzewcze domino – mają szerokość 30 i 40 cm, można je dowolnie ze sobą łączyć i dzięki temu stworzyć własną, indywidualną przestrzeń do gotowania,
  • wylewka do napełniania garnków potfiller – bardzo popularne urządzenie w Stanach Zjednoczonych, służy do nalewania wody wprost do garnków stojących na kuchence. W Polsce za rozsądną cenę można go kupić np. na Allegro.

Dla pewności sprawdź dokładnie, jakiego rodzaju podłączeń wymaga każde z planowanych przez ciebie urządzeń, tak aby o niczym nie zapomnieć.

UKŁAD KUCHNI

Aby układ mebli kuchennych był przemyślany, a tym samym aby nasza kuchnia była ergonomiczna, z pewnością przyda się szczypta teorii. W układzie i doborze mebli kuchennych, czyli tzw. zabudowy istotne są:

strefy kuchenne,

kuchnia, projekt kuchni, aranżacja kuchni, jak zaprojektować kuchnię

– oraz zasada tzw. trójkąta roboczego, który zapewnia ergonomię, a więc wygodne wykonywanie prac kuchennych.

kuchnia, projekt kuchni, aranżacja kuchni, jak zaprojektować kuchnię

 

Strefy kuchenne dają nam odpowiedź na pytanie, jakiego rodzaju mebli i sprzętów potrzebujemy, aby kuchnia spełniła wszystkie potrzebne nam funkcje.

kuchnia, projekt kuchni, aranżacja kuchni, jak zaprojektować kuchnię

Trójkąt roboczy natomiast jest odpowiedzią na pytanie, w jakiej kolejności zgodnie z logiką są wykonywane prace kuchenne, oraz jakie odległości pomiędzy strefami ich wykonywania są optymalne, aby zapewnić sobie komfort. Wierzchołkami trójkąta są lodówka, zlewozmywak i kuchenka. Między nimi, a blatami roboczymi poruszamy się wielokrotnie podczas gotowania, więc nie powinny być one zbyt daleko od siebie. Rzutuje to również na odległości pomiędzy meblami oraz przejścia, które w kuchni powinny wynosić nie mniej, niż 90 cm dla jednej osoby, a dla dwóch 120 cm,  tak aby móc się swobodnie poruszać, oraz korzystać z szafek i szuflad.

Do szczypty teorii dołóżmy najczęstsze układy zabudowy kuchennej:

  • Jednorzędowa – minimalna szerokość pomieszczenia dla bezkolizyjnego poruszania się dwóch osób i swobodnego otwierania szafek to 180 cm. Zaś minimalne przejście powinno wynosić 90 cm.
  • dwurzędowa (układ dwustronny) – minimalna szerokość pomieszczenia to 240 cm, przejście 110-120 cm
  • litera L – minimalna szerokość pomieszczenia to 270 cm, ściany prostopadłe. Najlepiej na ścianie dłuższej umieścić lodówkę i zlew, zaś na krótszej płytę grzewczą. Dzięki temu uzyskamy długie blaty robocze. Istotna staje się kwestia narożnika kuchennego: warto przewidzieć mechanizm obrotowy lub wysuwany tzw. „magic corner”.
  • litera U – zabudowa wzdłuż 3 ścian to świetny układ dla trójkąta roboczego. Dwie osoby mogą pracować w kuchni bez krzyżowania dróg. Jedną ścianę można swobodnie przeznaczyć na  wysoką zabudowę,
  • litera G – z półwyspą,
  • zabudowa z wyspą – wszystkie układy można wzbogacić o wyspę pod warunkiem, że mamy na to przestrzeń, trzeba pamiętać o zapewnieniu swobody poruszaniu się wokół niej.

Poniżej zamieszczam najczęstsze układy kuchni z podpowiedzią rozmieszczenia w nich stref kuchennych oraz trójkąta roboczego. Taka mała ściągawka, która może nam ułatwić zadanie:

kuchnia, projekt kuchni, aranżacja kuchni, jak zaprojektować kuchnię

WYSOKA ZABUDOWA

Osobiście najczęściej zaczynam projekt od ustawienia wysokiej zabudowy. Wysokie moduły ze sprzętem mają po 60 cm szerokości. Często zestawiam obok siebie lodówko-zamrażarkę z szafą na piekarnik i wbudowaną mikrofalę. Jeśli miejsce na to pozwala wówczas dostawiam kolejną wysoką zabudowę i w zależności  od ilości miejsca jest to szafa na 60 cm, która pozwala na wbudowanie dodatkowych sprzętów kuchennych np. ekspresu do kawy, lub przy mniejszych szerokościach pojemne szafki cargo o szer. 30 lub 45 cm. Wówczas powstaje nam szafa gospodarcza, która z powodzeniem może zastąpić tradycyjną spiżarkę.

kuchnia, projekt kuchni, aranżacja kuchni, jak zaprojektować kuchnię

kuchnia, projekt kuchni, aranżacja kuchni, jak zaprojektować kuchnię

UWAGA!

Jeśli zdecydujemy się na lodówkę dwudrzwiową tzw. sideby side potrzebujemy min. 90 cm szerokości w zależności od modelu. Głębokość to 70 cm, więc jej front jest wysunięty względem zabudowy.

kuchnia, projekt kuchni, aranżacja kuchni, jak zaprojektować kuchnię

NISKA ZABUDOWA

Przechodzę do niskiej zabudowy. Zlewozmywak i zmywarkę planuję blisko siebie, pozwala to na wygodne przepłukanie brudnych naczyń wodą, zanim włożymy je do zmywarki. Staram się, aby zlewozmywak był w odpowiedniej odległości od lodówki, a płyta grzewcza od zlewozmywaka. Podpowiedzią są ergonomiczne odległości sugerowane przez trójkąt roboczy, ale wymusza je również wielkość kuchni. Odległości pomiędzy nimi tworzą blaty robocze, które decydują o naszym komforcie pracy.

kuchnia, projekt kuchni, aranżacja kuchni, jak zaprojektować kuchnię

SZEROKOŚCI SZAFEK

Szerokości poszczególnych modułów są zróżnicowane:

– zmywarka – 45 lub 60 cm;

– szafka pod zlew to zazwyczaj 50 cm (jednokomorowy), 60 cm (półtorakomorowy) i 90 cm (dwukomorowy) – jest to kwestia wielkości wybranego zlewozmywaka;

– szafki kuchenne mają szer od 30 cm, 40, 60, 80, 90 do 120 cm;

– szafka narożna 105 cm – istotne jest, z której strony będzie do niej dostęp, oraz warto pomyśleć o mechanizmie wewnętrznym ułatwiającym korzystanie z niej  tzw „magic corner”, lub potocznie tzw. „nerka”.

kuchnia, projekt kuchni, aranżacja kuchni, jak zaprojektować kuchnię

ODLEGŁOŚCI

Wspomniałam już o trójkącie roboczym i sugerowanych odległościach lodówki, zlewu i kuchenki od siebie , które zapewniają maksymalną ergonomię. Istotne są również tzw. optymalne odległości między urządzeniami kuchennymi:

– odległość lodówki od zlewozmywaka – powinna wynosić min 50 cm – do 150 cm i tak samo odległość zlewozmywaka od płyty grzewczej.

– odległość płyty grzewczej od lodówki – 100200 cm

kuchnia, projekt kuchni, aranżacja kuchni, jak zaprojektować kuchnię

I voila! Rzut z góry z układem mamy gotowy!

 Kolejnym krokiem będą widoki ścian, które pokażą nam wysokości poszczególnych elementów zabudowy, układ szafek górnych oraz podział frontów. Ale o tym napiszę w kolejnej części cyklu „ABC projektowania” kuchni…

Z pozdrowieniami

Fots.via: Dobrze Mieszkaj, Homebook, bimago.pl; Ładny Dom; Niemieckie Kuchnie, urzadzamy.pl; kuchenny.com.pl; Lovingit, Murator, tajemnicekuchni.pl; Dom i Nieruchomości – Trójmiasto, Blum.
Share Button